tel +48 696 046 189

Adres e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jakie zegarki można sprzedać w antykwariacie?

mechanizm zegarka

Antykwariaty skupują różne rodzaje starych zegarków – mogą to być zarówno modele naręczne, jak i kieszonkowe oraz mechaniczne i automatyczne. Pomimo że największą rozpoznawalnością i zainteresowaniem nabywców cieszą się zegarki Szwajcarskie, to na skup zegarków w Poznaniu można oddać także zegarki produkcji radzieckiej, które pod względem jakości nie ustępują najlepszym modelom. Współczesny rynek wysoko wycenia nienaganną jakość wykonania zegarków z ZSRR oraz wysoką precyzję mechanizmu, a więc można je dość drogo sprzedać.

Oprócz modeli naręcznych i kieszonkowych antykwariat odkupuje zegary stojące, wiszące, kominowe i biżuteryjne. Co ważne, przyjmowane są także zegarki uszkodzone i w częściach – mowa oczywiście o wartościowych i najbardziej cennych egzemplarzach. Najbardziej pożądane przez kolekcjonerów są całe zbiory, a także narzędzia pochodzące ze starych zakładów zegarmistrzowskich.

 

Wycena zegarków używanych w antykwariacie

Rzeczoznawca bezbłędnie wskaże wartość każdego modelu zegarka oraz jego mechanizmu. Do określenia ceny posiadanego zegarka potrzebna będzie jednak wizyta w skupie lub wysłanie dobrych jakościowo zdjęć przedstawiających przedmiot z kilku ujęć. Ma to na celu określenie kompletności urządzenia i ewentualnych uszkodzeń. Wyceny można dokonać także na podstawie numeru referencyjnego i modelu zegarka.

Wyższą cenę osiągają modele znanych producentów. Nie bez znaczenia pozostaje ilość egzemplarzy dostępnych na rynku oraz to, czy zegarek nadal jest w produkcji. Na cenę wpływają także cechy szczególne, na przykład zdobienia z kamieni szlachetnych oraz materiał, z jakiego zegarek został wyprodukowany. Zwykle wyższą wartość prezentują starsze egzemplarze pochodzące z limitowanych edycji. Ważny czynnik to obecność oryginalnego pudełka i dokumentów potwierdzających pochodzenie.